Pastitsio

Pastitsio on kreikkalainen versio lasagnesta! Perinteisessä pastitsio-reseptissä on paksu kerros putkimaista pastaa, herkullisen aromaattista jauhelihakastiketta sekä paksua ja samettista béchamel-kastiketta.

Pastitsio on kreikkalainen versio lasagnesta! Perinteisessä pastitsio-reseptissä on paksu kerros putkimaista pastaa, herkullisen aromaattista jauhelihakastiketta sekä paksua ja samettista béchamel-kastiketta. Tämä pastitsio-resepti onnistuu täydellisesti, kun noudatat tätä ohjetta ja käytät valmistuksessa Memmas Knossos ekstra-neitsytoliiviöljyä.

Ainekset:

Jauhelihakastikkeeseen


750 g naudan jauhelihaa
2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
1 tl tuoretta timjamia
4 rkl Memmas Knossos ekstra-neitsytoliiviöljyä
1 rkl sokeria
2 rkl tomaattipyreetä
100 ml punaviiniä
400 g kuorittuja tomaatteja (säilyke)
1 tl kanelia
2 lihaliemikuutiota
2 laakerinlehteä
nippu persiljaa

Béchamel-kastikkeeseen


100 g voita
100 g vehnäjauhoja
1 litra täysmaitoa
suolaa
mustapippuria
½ tl jauhettua muskottipähkinää
100 g gruyère-juustoa raastettuna
3 kananmunan keltuaista

Pastaan


300 g bucatini-pastaa tai spagettia
1/3 dl Memmas Knossos ekstra-neitsytoliiviöljyä
½ nippu persiljaa
½ nippu timjamia
2 kananmunaa
200 g fetajuustoa

Kokoamiseen
50 g gruyère-juustoa raastettuna

Tee näin:

Valmista ensimmäiseksi jauhelihakastike.

Lisää oliiviöljy, hienonnettu sipuli, sokeri sekä hienonnettu timjami pannulle ja kuullota muutama minuutti. Kun sipuli on karamellisoitunut, lisää myös valkosipuli ja jatka kuullottamista.

Lisää sen jälkeen tomaattipyre ja paista sitä pari minuuttia. Tämä vaihe on tärkeä, jotta tomaattipyreen maku voimistuu.

Lisää sitten myös jauheliha ja ruskista sitä noin viisi minuuttia. Lisää oliiviöljyä tarvittaessa. Kaada sitten punaviini pannulle ja anna sen haihtua.

Kaada pannulle myös tomaatit, kaneli, lihaliemikuutiot sekä laakerinlehdet ja anna seoksen hautua noin 20 minuuttia.

Valmista sitten valkokastike.

Kuumenna voi kattilassa keskilämmöllä. Kun voi on sulanut, lisää vehnäjauhot. Sekoita vispilällä koko ajan ja paista jauhoja muutaman minuutin ajan.
Lisää maito pienissä erissä samalla jatkuvasti sekoittaen, jotta seokseen ei muodostu paakkuja.
Aluksi seos on hyvin paksua, mutta kun lisäät maitoa vähitellen, huomaat, kuinka béchamel-kastike alkaa muuttua pehmeäksi ja kermaiseksi.
Kun kastike alkaa saostua, ole erityisen tarkkana, ettei se pala pohjaan. Jatka sekoittamista koko ajan.
Kun kastike on valmista, ota se pois liedeltä ja lisää suola, pippuri, muskottipähkinä ja raastettu gruyère-juusto.
Lopuksi lisää 3 kananmunan keltuaista ja vatkaa tasaiseksi.


Valmista sitten pasta.

Lisää pasta suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Keitä 1–2 minuuttia vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa sanotaan – pastan tulee jäädä al dente, koska se kypsyy vielä uunissa. Älä siis ylikypsennä sitä.
Voitele uunivuoka oliiviöljyllä.
Kun pasta on valmista, valuta se ja levitä uunivuokaan.
Lisää kevyesti vatkatut 2 kananmunaa, runsaasti timjamia, persiljaa ja murennettua fetajuustoa.


Lopuksi kokoa ja paista pastitsio.

Lämmitä uuni 180-asteiseksi ja ota esille uunivuoka, johon aiemmin levitit pastan.
Lisää jauhelihakastikkeeseen yksi kauhallinen béchamel-kastiketta ja sekoita hyvin. Tämä auttaa pitämään jauhelihakerroksen paremmin koossa leikatessa.
Levitä jauhelihakastike tasaisesti pastan päälle.
Kaada loput béchamel-kastikkeesta jauhelihan päälle ja levitä tasaisesti.
Ripottele pinnalle raastettu gruyère-juusto ja halutessasi pieniä voikuutioita.
Paista uunissa noin 40 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin kullanruskean värin.

Kutsu ystävät ja perhe herkuttelemaan. Tämä uunipasta vie kielen mennessään!

lisää reseptejä