Skordalia

Kreikkalainen skordalia, eli peruna-valkosipulimuhennos, on loistava dippikastike kasviksille ja leivälle – sitä tarjoillaan myös lisukkeena esimerkiksi friteeratun kalan tai grillatun lihan kanssa. Skordalia valmistuu helposti ja on yllättävän monikäyttöinen herkku: täydellinen yhdistelmä suomalaisia perunoita ja välimerellisiä makuja!

Kreikkalainen skordalia, eli peruna-valkosipulimuhennos, on loistava dippikastike kasviksille ja leivälle – sitä tarjoillaan myös lisukkeena esimerkiksi friteeratun kalan tai grillatun lihan kanssa. Skordalia valmistuu helposti ja on yllättävän monikäyttöinen herkku: täydellinen yhdistelmä suomalaisia perunoita ja välimerellisiä makuja!

Ainekset:

560 g jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
6 murskattua valkosipulinkynttä
1 tl karkeaa suolaa
Puolikkaan sitruunan mehu
¼ dl valkoviinietikkaa
1,2 dl Memmas Knossos ekstra-neitsytoliiviöljyä (perinteinen tai luomu)
Ripaus cayennepippuria
Oliiviöljyä viimeistelyyn
Ripaus tuoretta oreganoa

Tee näin:

Kuori perunat ja leikkaa ne isoiksi paloiksi.

Keitä perunat suolatussa vedessä täysin kypsiksi, noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja helposti haarukalla murskattavia. Valuta hyvin.

Murskaa valkosipulinkynnet hienoksi tahnaksi yhdessä suolan kanssa esimerkiksi morttelissa.

Soseuta kuumat perunat perunanuijalla tai sähkövatkaimella – vältä sauvasekoitinta, jotta rakenteesta ei tule liisterimäistä.

Lisää perunamuusiin valkosipuli, sitruunamehu ja valkoviinietikka. Sekoita hyvin.

Kaada Memmas Knossos -neitsytoliiviöljy hitaasti ohuena nauhana seoksen joukkoon samalla voimakkaasti sekoittaen tai vatkaten, jotta rakenne pysyy silkkisenä ja kuohkeana.

Mausta cayennepippurilla ja tarkista suola.

Anna vetäytyä hetki huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Lusikoi skordalia tarjoiluastiaan, pirskota pinnalle hieman oliiviöljyä ja ripottele päälle tuoretta oreganoa.

lisää reseptejä