Grekiska scordaliaär en potatis- och vitlöksgryta som passar utmärkt som dippsås till grönsaker och bröd, men också som tillbehör till exempelvis friterad fisk eller grillat kött. Skordalia är lätt att tillaga och förvånansvärt mångsidig: den perfekta kombinationen av finsk potatis och medelhavssmaker!
Ingredienser:
560 g mjölig potatis (t.ex. Rosamunda)
6 krossade vitlöksklyftor
1 tesked grovt salt
Saft från en halv citron
¼ dl vitvinsvinäger
1,2 dl Memmas Knossos extra jungfruolivolja (traditionell eller ekologisk)
En nypa cayennepeppar
Olivolja för den sista touchen
En gnutta färsk oregano
Gör så här:
Skala potatisen och skär den i stora bitar.
Koka potatisen i saltat vatten tills den är helt genomkokt, ca 20 minuter, tills den är mjuk och lätt kan krossas med en gaffel. Låt rinna av väl.
Krossa vitlöksklyftorna till en fin pasta tillsammans med saltet, t.ex. i en mortel.
Mosa den varma potatisen med en potatismosare eller elvisp - undvik att använda en stavmixer för att undvika en pastaliknande konsistens.
Tillsätt vitlök, citronsaft och vitvinsvinäger till potatismoset. Blanda väl.
Häll långsamt Memmas Knossos jungfruolivolja i blandningen i ett tunt band, medan du rör om eller vispar kraftigt för att hålla konsistensen silkeslen och fluffig.
Smaka av med cayennepeppar och kontrollera saltet.
Låt stå i rumstemperatur en stund före servering.
Lägg upp skordalia i ett serveringsfat, ringla över lite olivolja och strö över färsk oregano.