Erbazzone - Italiensk grönsakspaj

Denna grönsakspaj är perfekt till lunch eller mellanmål - och innehåller bara bra fetter!

Ingredienser:


Deg:
3 ⅓ dl fullkornsvetemjöl (200 g)
2 msk Memmas Knossos extra jungfruolivolja
1 dl ljummet vatten
en nypa salt


Fyllning:
1 bredbladig mangold eller grönkål
1 lök
1 vitlöksklyfta
ca 1 ½-2 dl riven parmesanost
4 msk Memmas Knossos extra jungfruolivolja
salt
svartpeppar

Hjälp:

Förbered degen.
Lägg mjölet i en skål, tillsätt salt, olja och vatten gradvis. Blanda och knåda tills degen är mjuk och elastisk, men inte kladdig.
Forma till en boll, täck över med en trasa och låt vila i rumstemperatur i ca 30 minuter.

Förbered fyllningen.
Finhacka mangold, lök och vitlök. Hetta upp oljan i en stekpanna, tillsätt lök och vitlök och fräs på låg värme i några minuter. Tillsätt mangold, krydda med salt och peppar och låt fräsa i ytterligare ca 10 minuter tills överskottsvätskan har avdunstat. Låt svalna.

Tillsätt osten.
När blandningen är ljummen, tillsätt den rivna parmesanen och blanda väl.

Montera ihop pajen.
Rulla ut degen till två tunna runda skivor. Smörj en pajform (ca 26-28 cm i diameter) lätt med olja och lyft över degen i formen, lämna lite överskott runt kanterna.
Häll fyllningen över degen och släta ut ytan. Täck med ett bakplåtspapper och gör hål i pappret med en gaffel. Pensla med olivolja.

Fry.
Grädda i 180 °C i ca 40-45 minuter, tills ovansidan är gyllenbrun.
Låt stå en stund före servering.

fler recept