Ingredienser:
🍆 2 stora äggplantor (totalt ca 900 g)
🧂 Salt efter smak
🫒 ca 1,5 dl Memmas Knossos extra jungfruolivolja
🧄 8-10 vitlöksklyftor
🍅 4-5 stora tomater eller körsbärstomater
🌿 Färsk svartpeppar efter smak
🌱 Färska örter (t.ex. persilja, oregano, mynta eller meiram)
🍷 3 msk Memmas Knossos balsamvinäger
Strö saltet lätt över aubergineskivorna i en skål och låt sitta kvar en stund.
Hetta upp 2-3 msk olivolja i en stor, tjockbottnad stekpanna på medelvärme. Bryn aubergineskivorna lätt på båda sidor i flera omgångar. Tillsätt mer olja om det behövs. Låt skivorna rinna av på en pappershandduk.
Förvärm ugnen till 175 °C.
Tillsätt vitlöken i samma panna och fräs den i några minuter tills den mjuknat. Tillsätt tomaten och låt sjuda på medelvärme tills såsen tjocknar något. Smaka av med salt och peppar, tillsätt vinäger. Låt sjuda försiktigt i 15-20 minuter tills såsen tjocknar.
Fördela några matskedar av såsen i botten på en medelstor ugnsform och ringla över lite olivolja. Placera aubergineskivorna i ugnsformen, strö över örter och lite ost om du vill. Lägg lite sås ovanpå varje lager och fortsätt att lägga lager tills alla ingredienser har använts. Pressa försiktigt ihop innehållet i formen med en spatel och ringla till sist lite vinäger över.
Baka i ugnen i ca 45 minuter. Ta ut, strö över hackad persilja och servera med t.ex. fetaost.